Příprava dobrého espressa je skutečně umění.
Čím je chuť výsledného espressa ovlivněna?
Správné espresso se připravuje způsobem, který nejvíce vyzdvihne chuť a aroma kávy. Příprava dobrého espressa je skutečně umění. Čím je chuť výsledného espressa ovlivněna?
kvalitou vody
Kvalita vody má výrazný vliv na kvalitu kávy. Je to zásadní věc pro přípravu espressa. Voda musí projít správnou úpravou ve změkčovači, teprve potom káva získává na síle. Zároveň pokud má voda správnou kvalitu, tak se chrání i součástky kávovaru, neukládá se v něm totiž vápník.
správným dávkováním
Optimální dávkování na jeden šálek činí minimálně 7-8 gramů kávy.
správnou přípravou
Optimální množství správně namleté kávy nadávkujte do páky a kávu přiměřeně stlačte. Před nandáním páky z hlavy kávovaru odpusťte přehřátou vodu. Nasaďte páku do hlavy kávovaru a okamžitě začněte kávu presovat.
správnou dobou přípravy
Správné italské espresso musí téci stejnoměrně a plynule po dobu cca 24 vteřin. Pokud teče příliš rychle, musíte zjemnit mletí. Vyvarujte se přípravě velkého českého espressa s dlouhou extrakcí nad 30 vteřin, do kávy se tak dostávají třísloviny, které zatěžují organismus. Cílem je káva plná olejnatých aromatických látek.
Chcete-li si zvětšit objem nápojem, zalijte espresso horkou vodou anebo nejprve nalijte do šálku horkou vodu a pak do něho připravte espresso.
důslednou péčí
Použitou kávu vysypte do odpadní nádoby. Více o péči kávovaru se dozvíte v sekci Káva – Pro gastronomii – Lidská ruka.