Pití kávy - espresso

Jak doma připravit espresso

25 Únor 2021

Jak doma připravit espresso

Espresso se připravuje způsobem, který nejvíce vyzdvihne chuť a aroma kávy. Příprava dobrého espressa je skutečně umění. Řiďte se následujícími pravidly:

1) Voda na espresso musí být kvalitní

Kvalita vody má výrazný vliv na chuť kávy. Pro přípravu espressa jde o zásadní věc. Správně by měla voda  projít správnou úpravou ve změkčovači. Pro přípravu kávy se doporučuje voda s hodnotou PH7.  Teprve poté káva získá na síle. Zároveň tím ochráníte součástky kávovaru, protože se v něm neukládá vápník. V domácích podmínkách můžete použít filtrační konvice nebo balenou vodu. Použijete-li vodu kohoutkovou, zkontrolujete její tvrdost a čas od času, kávovar odvápněte.

2) Jak dávkovat kávu na espresso

Optimální dávkování na jeden šálek espressa činí minimálně 7-8 gramů kávy.

3) Správná příprava kávy

Optimální množství správně namleté kávy nadávkujte do páky a kávu přiměřeně stlačte. Před nandáním páky do hlavy kávovaru odpusťte přehřátou vodu, nasaďte páku do hlavy kávovaru a okamžitě začněte kávu připravovat.

4) Správné mletí a doba přípravy

Správné italské espresso musí téct stejnoměrně a plynule po dobu cca 24 vteřin. Pokud teče příliš rychle, musíte zjemnit mletí, pokud teče velmi pomalu, musíte naopak mletí zhrubit. Vyvarujte se přípravy velkého českého espressa, které pákou protéká déle než 30 sekund. Do kávy se při tom dostávají třísloviny, které zatěžují organismus. Cílem je zdravé espresso – káva plná olejnatých aromatických látek. Chcete-li si připravit větší šálek, doporučujeme espresso zředit vodou.

5) Důsledná péče o kávovar

Použitou kávu vysypte do koše. O kávovar je nutné se starat, aby stále vařil dobrou a zdravou kávu. Pravidelně jej vymývejte, čistěte a odvápňujte.

Novinky