Není káva jako káva, natož pak ta ledová…

29 Srpen 2022

Ve vedrech, která nás téměř celé léto provází, se chceme především ochladit. Proto saháme spíš po studených nápojích, ale proč se zříkat kávového potěšení? Vždyť existuje mnoho osvěžujících variant studené kávy, které si můžeme dopřát.

Jaké druhy ledové kávy jsou základní? Podle toho, jakým způsobem tento nápoj připravujeme, se dělí na ty, které jsou na bázi espressa, dále ty, které se připravují zcela za studena, a pak ty, které se připravují přímo na led nebo jsou po přípravě okamžitě zchlazené.

Letní osvěžení

Nejjednodušší na přípravu je tzv. Iced latte – to je vychlazené mléko s ledem, které se zalije čerstvým espressem. Oblíbené frappé se zase připravuje v šejkru z instantní kávy, kostek ledu a případně mléka. Právě díky šejkru získá nápoj bohatou pěnu.

Jak na přípravu lahodné ledové kávy bez kávovaru?

Pokud sáhnete po instantní kávě Segafredo Pronto, která je směsí Arabiky a Robusty a zachovává si skvělé kávové aroma i vysoký obsah antioxidantů, můžete vyzkoušet třeba speciální recept Dalgona. Příprava spočívá ve smíchání Segafredo Pronto s vodou a cukrem v poměru 1:1:1, v následném vyšlehání do hutnější pěny, kterou přidáte do sklenic ze dvou třetin naplněných mlékem. Letní variantu Iced Dalgona Coffee získáte, pokud mléko ve sklenicích bude vychlazené a přidáte k němu ještě pár kostek ledu.

S bohatou pěnou i se zmrzlinou

Espresso freddo má základ ve dvojitém espressu ze zrnkové kávy. To se následně vyšlehá (ideálně v mixéru na frappé, ale stačit bude i domácí výkonný mixér) s několika kostkami ledu a nakonec nalije do sklenice s dalšími kostkami ledu.

Další oblíbenou variantou studené kávy je Affogato, což je vanilková zmrzlina zalitá čerstvě připraveným espressem. V domácích variantách můžete vanilkovou zmrzlinu zaměnit třeba za kávovou, smetanovou či karamelovou podle vaší chuti.

Káva s vůní exotiky

Ač zní název Vietnamská ledová káva exoticky, její příprava také není příliš složitá. Jedná se o kávu, ideálně čerstvě umletou, filtrovanou přes speciální phin filtr. Postup je takový, že filtr se postaví na sklenici naplněnou ledem a kondenzovaným mlékem (poměr mléka a kávy záleží na vás) a následně se káva zalije vroucí vodou a nechá se překapat.

Dbejte na kvalitu kávy

Studených kávových speciálů najdeme nepřeberně, jedním z nich je třeba Espresso Tonic, což je v podstatě tonik s ledem zalitý čerstvě připraveným espressem. V každém případě platí osvědčené pravidlo, že dobrý kávový nápoj získáme jen tehdy, pokud použijeme kvalitní suroviny, v tomto případě zejména kávu. Doporučujeme proto volit buď zrnkovou kávu Segafredo – například Storia (100procentní Arabica), bio kávu Selezione Organica (Arabica a Robusta v poměru 1:1), dále Selezione Arabica či Selezione Espresso a další směsi. Bohatou nabídku značky Segafredo najdete i v mletých kávových směsích, dále kávových kapslích a nejnověji i v instantní kávě Segafredo Pronto, vyrobené metodou lyofilizace, díky níž si káva zachová svoji tmavou barvu, chuť i aroma.

A náš tip na závěr – ledové kostky nemusejí být jen z vody, ale můžete si je vyrobit také z kávy. Stačí jen naplnit zásobníky studenou kávou a nechat zamrazit.

Novinky