Pití kávy - espresso

Začněte svůj den s dokonalým šálkem espressa

05 Říjen 2024

Připravte si espresso jako z kavárny

Představte si, jak se vaší oblíbenou kavárnou line vůně čerstvě namleté kávy. Milujete perfektně připravené espresso? Bohatá chuť, silná vůně a krásná crema na povrchu? Dobrou zprávou je, že tohle všechno si můžete dopřát i doma. V tomto článku vám ukážeme, jak si v pár jednoduchých krocích připravit espresso, které chutná jako z vaší oblíbené kavárny – a to bez speciálních dovedností nebo drahého vybavení.

 

1) Kvalitní voda je základ

Voda je alfou a omegou každého espressa. I ta nejkvalitnější kávová zrna ztrácí svůj potenciál, pokud použijete nevhodnou vodu. Pro dosažení toho nejlahodnějšího výsledku by měla být voda nejen čistá, ale také správně upravená. Ideální je hodnota pH kolem 7, kdy voda prošla změkčovačem – tím nejen vylepšíte chuť kávy, ale zároveň ochráníte svůj kávovar před usazováním vápníku, který může časem způsobit nemalé škody. Pokud nemáte doma změkčovač, nevadí. Filtrační konvice nebo balená voda jsou také účinnou alternativou.

 

2) Kolik kávy je akorát?

Každý gram navíc nebo naopak méně může ovlivnit chuť a strukturu výsledného nápoje. Pro klasické espresso se obvykle doporučuje použít 7 až 9 gramů kávy na jednu porci. Důležitá je rovnováha. Nezapomeňte kávu rovnoměrně utlačit. Pokud je málo upěchovaná, espresso bude slabé; pokud ji naopak utlačíte až moc, extrakce zpomalí a chuť bude hořká. Hrajte si s dávkováním, dokud ho nedoladíte k dokonalosti.

 

 

3) Připravte espresso jako profesionál

Nejprve si připravte přesné množství čerstvě namleté kávy, které pečlivě nadávkujete do páky. Jakmile máte kávu v páce, přiměřeně ji stlačte. Než však páku nasadíte do hlavy kávovaru, odpusťte přehřátou vodu – zajistíte tak ideální teplotu a chuť. Jakmile bude páka na svém místě, nezapomeňte začít s přípravou, aby se káva mohla s láskou a precizností proměnit v lahodné espresso, který vás uspokojí svou intenzivní chutí a vůní.

 

4) Tajemství mletí a ideálního času přípravy

Aby se chuť a aroma maximálně rozvinuly, měli byste použít čerstvá zrna, která umelete těsně před samotnou přípravou – ideální pro espresso je jemná hrubost, skoro jako cukr. Správné italské espresso musí téct stejnoměrně a plynule po dobu cca 24 vteřin. Pokud teče příliš rychle, musíte zjemnit mletí, pokud teče velmi pomalu, musíte naopak mletí zhrubit. Vyvarujte se přípravy velkého českého espressa, které pákou protéká déle než 30 sekund. Do kávy se při tom dostávají třísloviny, které zatěžují organismus. Cílem je zdravé espresso – káva plná olejnatých aromatických látek.

 

 

5) Udržujte svůj kávovar v kondici

Aby váš kávovar stále vařil dobrou a zdravou kávu, je nezbytné pravidelně ho čistit a odvápňovat. Nejlepší je vytvořte si rutinu – po každém použití důkladně vyčistěte páku a sítko. Minimálně jednou za měsíc pak proveďte kompletní údržbu.

Novinky