Historie kávy

Od zrnka k šálku

Segafredo Zanetti je jediným dodavatelem na trhu s kávou, který řídí celý proces výroby: 100% kontrola kvality od vypěstovaných zrn, až po výsledný šálek espressa.

Kávu nejvyšší kvality pěstujeme na našich vlastních plantážích v Brazílii a Kostarice. Zrna jsou poté pečlivě promíchána a pražena v nejmodernějších pražících systémech, aby vznikla směs pro přípravu pravého italského espressa „il vero espresso italiano“.

Pěstování

Příběh chutného šálku kávy Segafredo začíná na kávových plantážích. Kávovníky, které vyžadují teplejší a stálejší klimatické podmínky, jsou pěstovány výhradně v oblastech okolo rovníku.

Kávovníková semena klíčí během 3-4 týdnů.

Předpěstování kávovníků probíhá v tzv. kávovníkových školkách. Po uplynutí cca 6 měsíců jsou přesazeny na plantáže.

Drobné bílé květy kávovníků, které po 3 dnech odkvétají, se podobají jasmínu, dokonce i jasmínově voní. Z nich postupně rostou plody, které se nazývají kávové třešně. Vzrostlé keře pak kvetou i několikrát do roka.

Na keřích kávovníku mohou být současně jak květy, tak zralé i nezralé plody. První úrody se však pěstitel dočká až po 3-4 letech od vysazení, záleží na odrůdě rostliny.

Kávovník dosahuje ve volné přírodě výšky cca 10 m. Na plantážích jsou kávovníky kultivovány a zastřihovány do výšky cca 2-3 m a to z důvodu zajištění lepší peče o ně a následné sklizně.

Největším producentem kávy je Brazílie, následovaná Vietnamem, Kolumbií, Indonésií, Indií a Guatemalou. V Jižní Americe se vyrábí hlavně odrůda Arabika, která pokrývá tři čtvrtiny celosvětové poptávky, zatímco Robusta se vyrábí hlavně v Africe, Indii, Indonésii a Vietnamu.

Sklizeň

Kávová odrůda Coffee Arabica se sklízí převážně ručním sběrem, jelikož se pěstuje ve vyšších nadmořských výškách a v těch by byla strojová sklizeň velice náročná.

Provádí se tzv. selektivní sklizeň, aby se kávovníky co nejméně poškodily. Otrhávají se zralé třešně, nezralé se nechávají dozrát. Takovou kávu můžeme nazvat kávou výběrovou.

Česači trvá až 3 dny, než naplní 1 pytel = žok, který váží 60 kg.

Zpracování

Ihned po sklizni je nutné odstranit dužinu a pergamenovou slupku, která obaluje kávová zrna a zapříčiňuje jejich další klíčení.

Kávové třešně se zpracovávají buď tzv. mokrou anebo suchou cestou. Mokrá cesta se provádí v oblastech, kde je dostatek vody. Suchá cesta je nejstarší metodou zpracování kávy a používá se v oblastech s nedostatkem vody.

Při suchém zpracování se plody rozprostírají na slunci, aby se usušily, nebo se umístí do speciálních sušiček. Fazole se poté několikrát oloupou a prosejí, aby se odstranily nečistoty.

Mokré zpracování je nákladnější, ale produkuje takzvané „lavados“ neboli „vyprané“ druhy kávy, které jsou cennější než druhy „corrientes“ nebo „natural“.

Při mokrém zpracování se dužina nejprve mechanicky odstraní, poté se zrna propláchnout ve vodě a nechají fermentovat po dobu 24-36 hodin. Poté se suší buď na slunci anebo ve speciálních sušících bubnech.

Pražení

Pražení je umění, které vyžaduje velké zkušenosti. Společnost Segafredo Zanetti vyvíjí vlastní styl pražení kávy na základě neustálého výzkumu a technologických inovací v kombinaci se starými benátskými technikami předávanými mezi generacemi.

Po celém světě vlastní Segafredo celkem 15 pražíren, kde praží zelenou kávu a kontroluje tak velice důležitou část výroby kávy. Nejcennější osobou v pražírnách je vždy tzv. ochutnávač, který zaručuje stále stejnou chuť daného druhu kávy.

Zrna se praží při teplotě 220°C po dobu asi 20 minut.

Během pražení ztratí zrna asi 20 % své váhy a zhruba o 60 % zvětší svůj objem.

Balení

Balení je pro uchování čerstvosti kávy velice důležité. Jakmile se káva dostane do kontaktu se vzduchem, začne proces oxidace a ztráty její krásné vůně. Proto musí být káva po upražení vhodně zabalena.

Segafredo Zanetti používá pro balení zrnkové kávy sáčky se speciálním ventilkem, který vypouští plyny ven, ale nepouští kyslík dovnitř.

Kávová zrna obsahují různé plyny (včetně oxidu uhličitého), které zrna vydechují, což vnímáme jako aroma. Z tohoto důvodu je nutné do obalu zabudovat ventilek na ochranu tohoto aroma, který umožní únikům plynů z obalu. Zároveň ventil také zajišťuje, že do balení nemůže vniknout žádný kyslík.

Mletá káva je bezprostředně po pražení a mletí vakuově balena, není k tomu nutný žádný ventil na ochranu aroma.

Služby

Jsme tým lidí pracující v přátelském prostředí a svou práci máme rádi.
Využijte naší nabídky produktů a našich služeb, neváhejte se na nás obrátit.

Obchodní zástupce si s vámi domluví osobní schůzku, rád vás navštíví a seznámí s naší nabídkou.

Dle informací ze schůzky vám doporučí určitý typ kávy a vhodnou kávovou technologii.

Zboží vám dovezeme kamkoliv v České republice.

Kávovou technologii vám za příslušných podmínek zapůjčíme anebo si ji můžete od nás zakoupit. Podmínky vám sdělí náš obchodní zástupce.

Zajistíme instalaci kávovaru, zaškolení obsluhy a za domluvených podmínek příslušný servis.

Rádi zaškolíme váš personál v naší Škole kávy Segafredo. Naučíme ho být správným baristou.

Budeme vám oporou při prodeji našich produktů.

Novinky